Categories
Uncategorized

Mystery Blogger Award

Once again, I am writing a post thanking you all and specially thanking a fellow blogger, for nominating me for one more blogging award, and I am forever obliged to all those who think I am deserving for this award.
This is the Mystery Blogger Award and my nomination comes from a very creative and versatile blogger Sakshi Shreya, You can Follow her wonderful blog Sakshi Shreya @shreyasakshi92 and go through her wonderful posts.
________________________________________
The Rules:
• Display the award logo on your blog.
• Thank the blogger who nominated you and provide a link to their blog.
• Mention Okoto Enigma, the creator of the award.
• Tell your readers 3 things about yourself.
• Answer 5 questions from the blogger who nominated you.
• Nominate 10-20 bloggers.
• Notify your nominees by leaving a comment on their blog.
• Ask your nominees 5 questions of your choice, including 1 weird or funny question.
• Share the link to your best post.
________________________________________
3 Facts about me:


1. I’m a simple human being, I think it is quite difficult to remain simple these days with so many complexities ready to become a part of your personality. No claims of being special, I just try to remain simple.


2. Yes, I read a lot and listened to good poets etc., have come in touch with many great poets and artists, since I organised Kavi Sammelans and musicals programs for my organisation. Learnt a lot from that I feel. Now I just try to put the impressions of that experience in my blog posts.

3. I am a great fan of late Raj Kapur ji, the dream merchant of Hindi films and in love with the songs sung by Mukesh Ji, written by Shailendra Ji and many more poets, Shaayars. May be that might have had an impact on my personality, made me what I am. Yes I also love to travel a lot, this activity is however suspended since the Pandemic spread at present.
________________________________________
Now my answers to the Questions asked by Shreya Ji:


Q1.) What is the craziest thing you have ever done?
Ans. Living in this world of today and remaining happy is the craziest thing, I think. Some poets said ‘the life today is such that as much you think about, you become more and more sad!’


Q2.) What is more important to you: family or success? Why?


Ans. Again I would refer to a shaayar Wasim Barelvi ji- ‘jo zinda hain to fir zinda nazar aana zaruri hai’, We must live our life with full enthusiasm, that is the way to be happy and successful too.


Q3.) List two qualities you have developed during lockdown?


Ans. I am not a person who keeps developing qualities. Yes, we follow some rules during lock down, would keep doing so during this scare. Further I am a retired person, I had been staying mostly at home earlier also, so not great change, except travelling not possible at present.


Q4.) What is your inspiration behind starting your blog?


Ans. Everybody in the world wants to communicate. Some who consider themselves artists or thinkers also find ways to reach people. Initially I wrote poems etc. to reach people now I think blogging is the easy and best way to reach people and interact with them.

Q5.) Name the driving force which motivates you during your low phases and why?


Ans. I believe in Indian philosophy and the principle of ‘Karmas’ also. Whatever we have to face in life is going to happen, we can only remain ready to face all situations. Some Saint told somebody ‘This situation would also end’, which means whether happiness or sadness, all situations are going to change, so we must accept whatever happens, with courage and readiness.


After this there are two activities to happen. One is that I have to nominate some fellow bloggers for this award.

My Nominations:


As per my past practice, being a lazy person too and one who can’t choose a few, I nominate everybody who reads my blog posts, to accept it as a nomination from my side and take the baton forward. Yes, I nominate you, for this award.


Further I need to ask some questions, so again I think the questions asked by Sakshi Shreya Ji were quite good and a lot can be said in response to these questions, so you may take these questions from my side and give your wonderful answers based on them.
________________________________________

I am also supposed to provide a link to my best post. I feel that best post is yet to come. I wish that my friends read my posts and tell me which one is a bit better and what kind of posts they would like to read more.


Once again thank you so much for this awesome award.


Thanks for reading and I hope some friends would accept this nomination from my side and come out with their blog posts in response to it.



*******

Categories
Uncategorized

IDEAL INSPIRATIONAL BLOGGER AWARD..!

First of all I wish to express my heartfelt gratitude to my friend and fellow blogger Akshita Bansal Ji, akshita bansal @feedsbyakshita for nominating me for this great award. I always seek inspiration from my fellow bloggers and it is heartening to note that some friends consider me giving some inspiration to others. Thanks for believing in me to be a part of this award. Thanks again Akshita ji akshita bansal @feedsbyakshita for this wonderful nomination.

I would recommend that my blogger friends refer to her blog posts, which include wonderful poetry and other write-ups in English and ,it’s really wonderful going through her blog posts, I’m sure you would enjoy her posts.

This award is important because it really makes a good impact, we can have on other people’s lives, and that they are able to connect with what we write.
________________________________________
RULES OF THE AWARD.

1. Thank the person who nominated you and provide a link back to his/her blog.
2. Answer their questions.
3. Nominate upto 9 other bloggers and ask them 5 new questions.
4. Notify the nominees through their blog by visiting and comment on their blog.
5. List the rules and display the ‘ideal inspirational blog award’ logo.
6. Provide the link of the award creator of the ‘ideal inspirational blogger award as ‘rising star’ from ideal inspiration.https://idealinspiration.blog/
________________________________________
So once again after expressing my heartfelt thanks to akshita bansal @feedsbyakshita for nominating me, I now proceed to answer the questions from her.



THE Questions and Answers


1. WHAT INSPIRES YOU TO WRITE ?


Ans. It is life, which itself is a big question, a big challenge. It also does ask many questions and makes us react in many forms, of which one form is writing blogs. There are many mediums of expression- drawing, painting, Acting, making films and TV serial, also participating in debates for some people. I think writing is also a good option and with the availability of online platforms, it is most appropriate for people like me who don’t want to spend money in publishing books etc. and can directly reach the target audience through this.


2. WHAT ALL DO YOU DO TO KEEP ALL YOUR DISTRACTIONS AWAY?

Ans. It is a quite difficult question. Is it always necessary to avoid distractions? Sometimes while writing poems, distractions also help in being more creative and imaginative. However, concentration is definitely important in life, one can learn by practice how to concentrate and when distractions are more powerful, we can take a break for some time and resume later, sometimes it may help us to be more creative.

3. IS THERE ANY KIND OF ADVICE YOU WOULD LIKE TO GIVE TO THE PEOPLE IN PAIN?

Ans. There was one advice which some saint gave to somebody, whether in pain or being big headed, when everything is in your control. And the advice was- ‘This situation would also not remain forever‘. We can study some inspiring literature, life history of great people. In life everybody has to face ‘ups and downs’, we also do understand under these conditions, who actually are our real well wishers. More than giving advice, we should try to help such people, if we can.

4. WHAT WILL YOU DO IF YOU FIND A PERSON DEPRESSED OR STRESSED OUT? DO YOU THINK THAT WILL HELP?

Ans. Sympathy and empathy are the things everybody can provide. We should try to understand what are the things that have brought the person in that condition. When we listen to the pains of a person and try to infuse hope in him, it makes a great difference. There are many things which would depend on actual condition of a person and gravity of the problems. Depending on nature of the problem, we can decide how to proceed, whether it needs medical attendance or what?

5. WHAT ALL OTHER WAYS CAN YOU THINK OF INSPIRING OTHERS, OTHER THAN WRITING?

Ans. The real thing in society, that we can do is being a good friend, neighbor, colleague etc. We need to have a friendly behavior and helping attitude. Listen to them with sympathy and empathy. If we are in a position to do so, we can encourage people to do things, which might help them in moving forward. Let others feel that you are the person with whom they can freely share their joys and sorrows and also seek advice if needed.


Now is the turn to nominate some blogger friends and also to notify them.

I am really sorry I am never able to pick up some names for nomination. I nominate all blogger friends who go through this blog post to feel that it is my nomination for them. They may take the baton forward and write the ‘Award blog post’ and nominate their creative friends further.

Further regarding questions-

I feel that the questions asked by Ankita Ji are pretty good, and you may take these questions from my side and give your inspiring answers on them. I repeat the questions asked by Ankita Ji, for you-

________________________________________

1. WHAT INSPIRES YOU TO WRITE ?
2. WHAT ALL DO YOU DO TO KEEP ALL YOUR DISTRACTIONS AWAY?
3. IS THERE ANY KIND OF ADVICE YOU WOULD LIKE TO GIVE TO THE PEOPLE IN PAIN?
4. WHAT WILL YOU DO IF YOU FIND A PERSON DEPRESSED OR STRESSED OUT? DO YOU THINK THAT WILL HELP?
5. WHAT ALL OTHER WAYS CAN YOU THINK OF INSPIRING OTHERS, OTHER THAN WRITING?
________________________________________
With that I again thank Ankita Ji for nominating me and request my fellow bloggers to take it forward.


I wish you all the best and hope that some of my friends would voluntarily take it forward.

Thanks a lot.



******

Categories
Poetry Uncategorized

ये बर्फ आंच के आगे पिघल न जाए कहीं!

आज फिर से दुष्यंत कुमार जी की एक गजल शेयर कर रहा हूँ| दुष्यंत कुमार जी हिन्दी के एक प्रतिनिधि कवि थे लेकिन उनको सामान्य जनता के बीच विशेष ख्याति आपातकाल में लिखी गई गज़लों के कारण मिली थी, जिनको बाद में एक संकलन – ‘साये में धूप’ के रूप में प्रकाशित किया गया|
प्रस्तुत है दुष्यंत कुमार जी के इसी संकलन से यह गजल-


नज़र-नवाज़ नज़ारा बदल न जाए कहीं,
जरा-सी बात है मुँह से निकल न जाए कहीं|

वो देखते है तो लगता है नींव हिलती है,
मेरे बयान को बंदिश निगल न जाए कहीं|

यों मुझको ख़ुद पे बहुत ऐतबार है लेकिन,
ये बर्फ आंच के आगे पिघल न जाए कहीं|

चले हवा तो किवाड़ों को बंद कर लेना,
ये गरम राख़ शरारों में ढल न जाए कहीं|

तमाम रात तेरे मैकदे में मय पी है,
तमाम उम्र नशे में निकल न जाए कहीं|

कभी मचान पे चढ़ने की आरज़ू उभरी,
कभी ये डर कि ये सीढ़ी फिसल न जाए कहीं|

ये लोग होमो-हवन में यकीन रखते है,
चलो यहां से चलें, हाथ जल न जाए कहीं|

आज के लिए इतना ही,
नमस्कार|
******
Categories
Uncategorized

Awesome Blogger Award

I am very much thankful to my friend and devoted blogger Rishabh Kumar –  rishabh_myjoopress  for nominating me for Awesome Blogger Award.

Check out the link mentioned above to know more about his posts. He is a very nice and regular blogger who writes on variety of subjects in a very interesting way, so I suggest you to follow his posts there.

 

 

Rules :-

1. Thank the person who nominated you.
2. Tag the post with #awesomebloggeraward.
3. Answer the questions you were asked.
4. Nominate at least five bloggers and inform them about the nomination.
5. Give them ten questions.

 

Rishabh’s questions and my answers:-

1. What were the challenges before you started blogging?

Ans. One is always free to express himself and platforms like this are a boon of modern technology, so I view it as an opportunity in a free society like India, challenge might be how well we can express ourselves and share what our readers wish to read and appreciate.

 

2. What kind of motive your blog has now?

Ans. Motive is free expression only. I mostly focus on literature, poetry, film songs etc.

 

3. Any tips for us, your fellow bloggers?

Ans. I do not want to become a guru, just be true to yourself.

 

4. What’s something that you want to learn?

Ans. The field of our ignorance is so wide, there are always many things to learn, in every field of life.

 

5. What kind of books or blogs you read?

Ans. I try to read all type, however those connected with literature, poetry, films attract me most.

 

6. Any mistake that you remember from your past?

Ans. Must be many, but I do not remember any. When it happens I try to make post-corrections and learn from them.

7. How does it feel when you get likes or comments from bloggers?

Ans. One always likes to be liked and appreciated, it inspires to do better things in future.

 

8. If you had a chance to do something that doesn’t bound you at all, what would you like to do?

Ans. I wish to always keep moving, travelling to new places and explore the whole world.

 

9. Some of your favorite persons from your real or virtual life.

Ans. There are many, it is a real world only, great artists like Raj Kapur Ji to mention just one from film world, singers like late Mukesh Ji, Ghulam Ali ji, Late Jagjit Singh Ji, If I start mentioning poets there might fifty at least. I virtually live with these great artists, remember their contribution, songs etc.

10. Any memorable event in your life.

Ans. There might be many memorable moments. I organised many Kavi Sammelans and cultural programs, met many great artists and poets, talked with them. I am a great fan of late Mukesh Ji. I could not meet him but I organised a program of his son Nitin Mukesh Ji, Very nice person and great artist. I received him in Varanasi and with him travelled to several temples there. It was a really memorable experience.

 

After these questions it is time to nominate persons, fellow bloggers for this award, again I am sorry I am not able to do that.

I really wish that any blogger following me and reading my blogs, can take it forward and consider it his nomination from my side.

And now regarding my questions. I give my friends, who wish to take it forward a choice to frame their own questions and answer them, keeping in mind that their questions and answers give their readers a chance to know them more.
Their dreams, aims, feelings regarding society and future of mankind can be reflected in their questions and answers.

Thank you so much for reading my blogs.

Happy blogging.

*****

Categories
Uncategorized

Sunshine Blogger Award!

 

 

Dear fellow bloggers and friends.  I am very happy to inform you all that once again I have been nominated, among other bloggers, by the same blogger friend. I am very much thankful to him.  This time it is “Sunshine Blogger Award” and once again I have been nominated by my creative blogger friend Mr. Sadhak, I am really thankful to Mr. Sadhak https://vjsadhak.wordpress.com/ for nominating me once again. He is a very creative blogger and a regular contributor in blogging field.

Now the questions asked by Mr. Sadhak and my humble response on them.

My Answers to the Questions :

1. What would you like to do in your free time ?

My answer matches very much with Mr. Sadhak, yes I love listening to and singing old songs specially of Mukesh ji, Ghazals etc. and for that I also keep singing them for which, I also do not need free time..

2. What drives you crazy in life?

The vastness and beauty of nature. I wish I could keep wandering always.

3. What kind of person are you, introvert or extrovert ?

I think I am an introvert turned into an extrovert. Yes I found a way of expressing myself earlier through my poems and now through blogs.

4. Have you gone through any book recently? if yes, please name it.

Frankly now I do not find time to read books, earlier I had read many Hindi novels of Prem Chand Ji, and some great pieces like “गणदेवता”, “गोदान”, “शेखर एक जीवनी” to name a few.Though the last few novels I read were by Agatha Christie, I enjoyed the experience a lot.

5. What you prefer to do in your holidays ?

If I can move out, I love to travel a lot.

6. Do you like any kind of sport?

When I was young I played cricket, now I just like watching.

7. Are you a fitness freak person? if yes, name your favorite one.

No I am a lazy person, Just walk regularly.

8. Do like to listen music?

I love old Hindi songs, specially of Mukesh Ji, Ghazals by Ghulam Ali Ji and Late Jagjit Singh ji, Poems by some great poets, wrote myself also. Many of my blog posts are devoted to those fields.

9. What is the main thing you like about other’s Blog?

We keep awakened and up to date, by some, though My field is Poetry, literature and music, we get knowledge of all the fields. Yes some blogs teach us love, some teach hate also. It is our choice what we choose to take from there.

10. Do like to do adventurous thing?

I am 69 year now, the thought of adventure is also adventurous for me.

11. How you handle the things when bad phase comes in life?

I have great faith in my lord. He is always with me. So I accept whatever comes my way.

The rules are:

1. Thank blogger(s) who nominated you for a blog post and link back to their blog.
2. Ping Back to me www.samaysakshi.in
3. Answer the 11 questions the blogger asked you.
4. Nominate up to 11 new blogs to receive the award and write them 11 new questions.
5. List the rules and display the Sunshine Blogger Award logo in your post and/or on your blog.

 Nomination!

I nominate everybody who is in any way connected with me. Pl. feel free to take it forward, I would love that.

Questions for the nominees:

You have read the questions and answers above. You may think yourself if these questions could have been somewhat different or you feel that there are questions on which your response really matters, then please feel free to select questions yourself and answers to them, so that your persona, your thoughts come in the best way before people.

Thanks a lot.
Happy blogging.

*******